MENI

Feist otkriva 3 nove pjesme s nadolazećeg šestog solo albuma

Višestruko nagrađivana i iznimno utjecajna muzičarka Feist otkriva novi materijal kojim paralelno najavljuje i skori izlazak albuma!

„Multitudes” će biti njen šesti solo album (te nasljednik izdanja “Pleasure” iz 2017.), a izlazi 14. aprila. Ususret tome, predstavljene su tri pjesme s albuma – „In Lightning”, „Love Who We Are Meant To” i „Hiding Out in The Open”. Sve tri pjesme dostupne su na muzičkim streaming platformama, a „Hiding Out in The Open” se odsad može preuzeti i za radijski eter.

„Multitudes” je producirala Feist s dugogodišnjim saradnicima Robbiejem Lackritzom (The Weather Station, Bahami, Robbie Robertson) i Mockyjem (Jamie Lidell, Vulfpeck, Kelela). Blake Mills (Bob Dylan, Fiona Apple, Perfume Genius) i Joseph Lorge su radili na miksu uz Millsa kao koproducenta u završnim fazama. Na albumu se također pojavljuju multiinstrumentalisti Gabe Noel (Kendrick Lamar, Harry Styles, Kamasi Washington) , Shahzad Ismaily (Laurie Anderson, Lou Reed, Tom Waits) i njena redovita postava – Dahlhoff (drveni puhački instrumeni, sintisajzeri, bas), Amir Yaghmai (gudački instrumenti, gitare) te višegodišnji saradnik Chilly Gonzales.

Spektakularnim sudarom zvukova udaraljki, gitare i gudačkih instrumenata album otvara pjesma „In Lightning”. Ovakvim uvodom Feist nastoji isključiti konstantno zujanje modernog svijeta kako bi slušatelja napunila elektrizirajućim nagonom da potraži nešto dublje i osobnije od onoga što ogledalo otkriva. Daleko ranjivija u isporuci, ali ništa manje snažna je orkestralna jazz pjesma „Love Who We Are Meant To”. S atmosferičnom „Hiding Out In The Open” Feist nastavlja hipnotizirati slušatelje otkrivajući im poruke koje je ‘izvukla’ iz dosadašnjih životnih iskustava.

„Multitudes“ se počeo razvijati nedugo nakon rođenja Feistine kćeri i iznenadne smrti njezina oca, dva velika događaja koji su nepovratno promijenili život ove kanadske pjevačice i kantautorice. Dok se trudila da ne pobjegne od stvarnosti s kojom se trebala suočiti, polako se probijala prema nizu pjesama ukorijenjenih u sirovom i moćnom realizmu dotaknutim ljepotom s nekog drugog svijeta.

Pjesme su mahom nastale tokom 2021. i 2022., odnosno za vrijeme intenzivnog i nekonvencialnog showa također nazvanog „Multitudes“. Projekt je, u saradnji s legendarnim dizajnerom Robom Sinclairom (poznatom po saradnjama s Davidom Byrneom, Peterom Gabrielom i Tame Impalom), razvila Feist s ciljem da nanovo okupi ljude nakon pandemije, na taj način pružajući prijeko potreban prostor umjetničkoj zajednici.

 „Multitudes“ (popis pjesama):

01 – In Lightning

02 – Forever Before

03 – Love Who We Are Meant To

04 – Hiding Out in The Open

05 – The Redwing

06 – I Took All Of My Rings Off

07 – Of Womankind

08 – Become The Earth

09 – Borrow Trouble

10 – Martyr Moves

11 – Calling All The Gods

12 – Song For Sad Friends

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista